Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

O Γιάγια ήταν λίγος.

Ο Γιάγια Τουρέ είναι ένας από τους πιό πολυσυζητημένους παίκτες που στο παρελθόν φόρεσαν την φανέλα του Ολυμπιακού. Από την αρχή που πρόβαρε την ερυθρόλευκη φανέλα, έγινε απευθείας το αγαπημένο παιδί όλων. Το παιδί που ήρθε από την μικρή και άγνωστη πόλη του Ντόνετσκ, και αγκαλιάστηκε από την μεγάλη ομάδα που λέγεται Ολυμπιακός.

Μετά από τις εμφανίσεις του στα φιλικά της προετοιμασίας και με την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας, όλοι μιλούσαν για έναν παίκτη φαινόμενο. Για το παιδί που βρήκε επιτέλους το ‘σπίτι του’. Για τον μικρό περιπλανόμενο, που ο Ολυμπιακός θα του πρόσφερε άφθονη αλάνα ώστε να ασκήσει με χαρά την λαχτάρα του για μπάλα.

Φυσικά ο ίδιος δεν ένιωσε ποτέ κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν είδε τον εαυτό του σαν έναν παίκτη που ήταν τιμή του να φοράει την φανέλα των πρωταθλητών Ελλάδος. Ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά την αξία του, όπως επίσης οτι ο Ολυμπιακός για αυτόν δεν ήταν τίποτα παραπάνω απο ένα σκαλοπάτι για την περαιτέρω ‘Ευρωπαϊκή’ του καριέρα. Πανέμορφο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν είχε ποτέ σκοπό να γίνει το δικό του.

Και εκεί ήταν που αυτή η σχέση ήταν καταδικασμένη να οδηγήσει στον χωρισμό. Η χασματική διαφορά οπτικής του παίκτη και των υπολοίπων. Οι μεν οπαδοί δεν δέχτηκαν ποτέ τον Τουρέ σαν αστέρα. Τον είδαν σαν κάτι δικό τους. Σαν κάτι που αυτοί ανέδειξαν. Τις απαιτήσεις του, αντί για ανταμοιβή ή τρόπο να επωφεληθεί η ομάδα του Ολυμπιακού, τις έβλεπαν συναισθηματικά. Τις έβλεπαν σαν αχαριστία.

Ανάλογα λάθη έκανε και η Διοίκηση. Ήταν πολύ εύκολο για εκείνη να εκμεταλευτεί όσο το δυνατόν τον Τουρέ προς το δικό της συμφέρον. Θα μπορούσε να του είχε προσφέρει εκείνο το περιβόητο με ανανεωμένους όρους συμβόλαιο. Αλλά όχι. Ίδια οπτική με αυτή των οπαδών είχε και ο Πρόεδρος. Πολλές φορές το έχει τονίσει. Είναι και αυτός οπαδός. Δεν μπόρεσε να διαχωρίσει τον συναισθηματισμό από το συμφέρον. Από τον επαγγελματισμό. Και εκεί ήταν που έχασε.

Η ιστορία μας διδάσκει. Απο προηγούμενα λάθη άλλων, αλλά και δικά μας. Άγνωστο αν αποφύγει η διοίκηση το ίδιο λάθος. Άγνωστο, αν και πότε, θα ξαναβρεθεί άλλος ‘αχάριστος’ παίκτης. Άγνωστο αν οι οπαδοί ξαναέχουν αυτήν την ‘άρνηση’. Το σίγουρο όμως είναι οτι αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Και αυτός ο Πρόεδρος του. Είμαστε μεσογειακοί, συναισθηματικοί, με ταπεραμέντο, που όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τον επαγγελματισμό. Για τον Ολυμπιακό, ο Γιάγια δεν έκανε.

Σημ: Ο Γιάγια Τουρέ υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, στις 25/06/07.